Monday, 2 February 2015

PERDE ARKASI FOTOLAR

Perde arkasından  Ka'be'ye bakma zamanı

1) Temizlik ;
Bu kadar kalabalık ve insan çeşitliliğinin yoğun olduğu bir yerde temizlik çok önemlidir. İlgi ve tecrübe alanıma girdiği için gözlemledim. Şansıma da epeyce ilginç örnekler çıktı.
Periyodunu ve etkinliğini bilemiyorum ancak çok yoğun temizlik yapılıyor. Açıkçası hijyen konusunda çalışmış biri olarak perde arkasını yani temizlik planlarını görmek isterdim.
Ancak, yapılış şekli ilginç. Herkes yoğun bir şekilde ibadetini yaparken birden temizlik ekipleri etrafınızı sarıp, son derece kaba bir şekilde nerdeyse ayakları ile iterek, kalk git burdan diyor. İnsanlar da bu kabalığa karşı gayet normal reaksiyon verip hatta ağırdan alabiliyor. Ayrı bir iletişim biçimi söz konusu.
Temizlik başlamadan önce temizlenecek alan bant veya plastik duvarlarla çevriliyor ki insanlar temizlenecek bölgeye girmesin. Daha sonra yerler ilaçlı sularla dezenfekte edilerek yıkanıyor. Etrafa güzel sabun kokusu yayılıyor.


Temizlik son derece modern sistemler ve ekipmanlarla yapılıyor.

 Rogarlara varıncaya değin dezenfeksiyon ve ilaçlama yapılıyor.



Bu anı yakalamak zordur. Ka'be'nin örtüsünün temizlendiği an. Görevli iki kişi. Biri çaylak ve işi yapan, diğeri onun yöneticisi . Fırça uzun ve yumuşak tüylü. O manlift'i oraya nasıl soktular o kalabalıkta diye düşünmeyin. Herkesi itip kakıp sokmuşlardır. Artık kalabalığa alışmışlar.


Ka'be'de temizlik işleri aşağıdaki resimde görülen turuncu-yeşil tulumlu işçiler tarafından yapılıyor. Devlet bunlara para vermiyor. Bu kişiler sadece ziyaretçilerin verdikleri sadaka ile geçiniyorlar. Anlaşılan bu konuyu da Suudiler ziyaretçilere taşere etmişler. Dolayısı ile bu insanlar dilenci gibi para ister hale gelmişler. Hiç yakışmamış.
 
Son olarak Umre, Hac planlıyanlara konuyla bağlantılı bir tavsiyem olacak. Gitmeden muhakkak grip ve menejit aşısı olun. Hatta doktorunuzla konuşup ona göre gerekli başka önlemler varsa alın.
 Ben yaklaşık 10 yıldır hiç grip, hasta  olmamış ve antibiyotik kullanmamıştım. Ancak geldikten sonra çok ağır bir Bronşit geçirdim. İyileşmem 10 günü buldu.
Nedenine gelince, dünyanın her tarafından gelen insanların değişik floraları oluyor. Bu getirdikleri mikroorganizmaları sizin vücudunuz  tanımıyor. Bir de iklim değişikliği, yaşam temposundaki değişiklik, uykusuzluk, sağlıksız beslenme eklenince bağışıklık sistemi zayıflıyor. Sonuçta hem ziyaret sırasında hem de ziyaret sonrasında herkes çok hastalanıyor. Hele yaşlılar.
Katar'da Umre çok sık yapılan bir şey olduğu için doktorlar da bu konuda deneyimli. Benim doktorum gitmeden önce Grip ve Menenjit aşısı olmak gerekir dedi. Neyse, Menejit'i düşününce yıne de ucuz kurtulmuşum dedim. Bana next time aşı olup gidin dedi.Next time? Bilmem olur mu?
 
 
2) Meşhur Zem Zem Tower. http://www.gazetevatan.com/kabe-manzarali-luks-devremulk--21641-yasam/videogaleri.gazetevatan.com/video-izle/Sahibine-eslik-eden-kurbanliklar-vDVIxGYXdVB2.html
Araplar'ın egosu  nedeniyle Dünyanın en büyük saati ünvanına da sahip. İnşaası, görünüşü ile İslam aleminde ciddi tartışmalar yaratmış bir gökdelen. Dediğim gibi Ka'be'ye tepeden bakar vaziyette. Osmanlılar tarafından 1871 yılında yapılmış  meşhur Ecyad Kalesi'nın 2002 yılında yıkılarak yerine yapılmış. Kale'nin yıkılması ile Mekke'deki 500 yıllık Osmanlı hakimiyetinden geriye sadece  1573-1577 yılları arasında yapılan Osmanlı revakları kalıyor. Onlar da 2012 yılında yıkılmış. Böylece Ka'be'deki tüm Osmanlı izleri silinmiş oldu.


3) Peygamberimizin evi; Ka'be'nin hemen dışında doğduğu ev.Kütüphane olarak kullanılıyormuş. Etrafı düzenlenip  özenle restore  de edilmemiş. Sanki sıradan bir ev gibi duruyor.



4) Ka'benin 360 derece etrafı; yüzyıllardır hala düzenlenmemiş olmaması üzücü ve şaşırtıcı.









                                                       


 5) Ka'be'de cenazeler, Bu görüntü yatsı namazından sonra çekildi. O saatte bile cenaze namazı kılınıp, defnediliyor. Herkes müslüman olmasına rağmen kefenlemeler farklı. Tüm vücudun yaralıyı sargı beziyle sarmış gibi olanından, yüzü açık olanına kadar geniş spektrumda. Kadınların vücut bölümüne tabut gibi bir kapak kapatılarak vücut hatları gizleniyor. Baş ve ayaklar kapağın dışında ama kefenli. Ka'be'nin içerisinde vefat edenlere özel  tören alanları var. Cenaze namazından sonra meftaya herkesle birlikte Tavaf yaptırılıyor. Hem de bazılarının yüzleri açık biçimde. Tüm bu işlemler koşma temposunda yapılıyor. Sanki cenazeyi bir an önce toprağa kavuşturmak ister gibi.






6) Namaz zamanı; Son olarak resmi yok ama söz etmeden geçmek istemedim. Namaz vakti yaklaşırken hayat duruyor. Yaklaşık 1 saat öncesinden herkes yer kapmaya calışıyor. Her yerde ,AVM'de, sokakta. Yürünülen yollarda seccadesiz bir şekilde. Din polisi devreye girip oturma düzeni oluşturmaya çalışıyor. Dükkanlar yaklaşık yarım saat önce içerisindeki müşteriler dışarı çıkartarak kapatılıyor. Namaz kılmıyacağım diye bir şey yok. Yoksa iyot gibi ortada kalıyorsunuz. Dışarıda yapılacak işler namaz saatlerinin izin verdiği ölçüde planlanlanması çok önemli.. 

1 comment:

neş' said...
This comment has been removed by the author.