Saturday 1 December 2018

CILGIN TRAFIK...

Hindistan deyince, trafikten bahsetmemek olmaz. Ama ne trafik. Kelimenin tam anlami ile CILGIN!!! KAOTIK!


Trafik zaten soldan olunca tersiniz donuyor. Sozgelimi, karsidan karsiya gececekken "hangi tarafa bakacaktim ben simdi?" derken uzerine korna sesleri ve aslinda kimin ne taraftan da gittiginin belli olmadigini fark edip, sagdan soldan karsiniza cikiveren milyonlarca motorsiklet ve tuktuklarla hayatla baginiz yavasaca kopuveriyor ve HIPNOZ moduna giriyorsunuz. Sanki, "amaan carpiversin, bir seycik olmaz." gibi bir tasasizlik cokuyor uzerinize ki bu seviyeyi HIPNOZ, NIRVANA olarak degerlendiriyorum.


Ama tum bu cilginlikta 1 tane bile kaza gormedik. Maksimum duzensizlikte de bir duzen vardi. Tamam simdi carpistik deyip, gozumuzu kapattigimiz anlarda bile, hic carpismadik.

Fakat Korna sesleri I-N-A-N-I-L-M-A-Z!
Bir sure sonra korna sesleri cikaranlari yakalayip elinizdeki canta ile kafalarina vurup susturmak istiyorsunuz. Ama herkes korna caldigi icin susturmak icin ahtopot elleri bile yetersiz kalir. Bu ulkede kimse arabalardaki aynalari kullanmiyor. Sadece aksesuar gibiydi aynalar.

Bu kaos icinde kimse sinirli degil. Kimse trafikte kavga etmiyor. Bir tane bile kavga gormedik. Iste anlattigim Nirvana seviyesi bu.
Yorumumuz; o yuzden bunlar daglara inzivaya cekiliyor herhalde oldu.
Hey gozunu sevdigim Izmir'imin bickin dolmusculari, taksicileri. Levye arabada debriyajin yanindadir her zaman.

Trafikte baska bir gozlemimiz, kadin suruculerin yok denecek kadar azligi idi. Kadinlar, bu trafige cikmaya cesaret edemiyorlar mi acaba? 8 gunde 2 yada 3 kadin sofor gormusuzdur.

Toplu tasima Tuk Tuklarla yapiliyor. Buyuk otobusler yoktu. Tuktuk'larla seyahat de baya ucuz. Motosikletler de kisisel hatta ailecek ulasimda epey yaygin olarak kullaniliyor.

Bir baska gozlemimiz ise, arabalarin baskent Delhi dahil olmak uzere cok dokuntu olmasiydi. Sanki, bu trafige guzel araba alip cikartmaya deger bulmuyorlar. Yine bir elin parmaklari kadar guzel araba gormususzdur.

Ingilizcesi Rickshaw riding olan bisikletli suruculerin tasidigi, bolgeye ozel araclarin kullanimi da, cok yaygin. Bizim soforumuze cok uzulduk. Kupkuru bir adamcagizdi. Ama sonucta onun isi de buydu ve biz de ona is yaratmis olduk ve verdigimiz bahsisle mutlu ettik deyip kendimizi avuttuk.


Katar'da ruh gibi araba kullanan Hint'li soforleri simdi daha iyi anliyoruz. Hala Nirvana modundalar.


No comments: