Friday 12 May 2017

TAPINAKLAR CENNETI KATMANDU

Bu muzikle birlikte okumanizi oneririm.
.
                                         https://www.youtube.com/watch?v=JqgSY7r1LtI



Katmandu da 2 gece 1 gun gecirdik. Tam tezatliklar ulkesi. Hindistan'a gidenlerin yorumlari gibi" Sev ve nefret et" iliskisi oluyor. Derin ve degisik bir kultur okyanusunun icinde olmanin verdigi haz ile etrafin pisligi ve insanlarin sefilligini gormenin uzuntusu.

 Tapinaklar cenneti Katmandu. Hindu ve Budizmin dunyadaki onemli merkezlerinden.
Gune ilk olarak Kopan Monastiri ile basladik. Burasi en onemli Budizm merkezlerinden. Dagin basinda bir yerde ve yesillikler arasinda fonda kus sesleri. Tertemiz. Budizm merkezleri temiz\ sessiz\sakin\yemyesil ortamlari ile huzur verici yerler. 




Kopan Manastiri, Tibet akimi bir Budist merkeziymis. Klasik Budizmden farki hic yan Budha heykeli gormememiz oldu.
http://kopanmonastery.com/ bu linkten ayrintili bakabilirsiniz.
 Inceledigimde temel egitimin 5 yil surdugunu ve hocanin da Western birisi oldugunu gordum. Western'lar bu islere cok merakli oluyorlar. Ben sebebini yalnizliklari olarak goruyorum. Biraz da ticari olabilir tabiki.




 sanat da unutulmamis.







Budizm bir baris dini. Felsefelerini Manastirin girisine yazmislar.
Arada duvarlarda guzel sozler de var.



Biraz Budizm ile ilgili bilgi vermek gerekirse baslarini kazitip, giydikleri kiyafetin ruhsuz rengi tamamiyla cekici gorunmemek icinmis. Beyaz giyinmek ve uzun sacin cekici yaptigini dusunuyorlar. Genelde rahipler hep erkek. Cok ender olarak Budist rahip kadin gorulmekte. Normalde cinsel iliskiyi ve evliligi red etmekle birlikte bazi akimlarda evlilik olabiliyormus. Zaten din konusunda akimlar veya bizim degimizile mezhepler de bu yuzden olusuyor sanirim. Kim neyi yapmak isterse hemen kendi versiyonunu olusturuyor ve akimini (mezhebini) yaratiyor.

Kopan Manasiri aslinda bir din okulu ayni zamanda. Erkek cocuklar dini egitim almak uzere burada okula gidiyorlar. Cocuk her yerde cocuk ve Manastirin sessiz ortaminda neseli ve yaramazlik yapan sesleri geliyor. Bize ikinci kat camlarindan sarkarak bagli kumas salladilar biz de onlara yanimizda getirdigimiz hediyelerden verdik. Cocukca sevindiler.




Ayin sirasinda tipki modern caz muzigine benzer sesler geliyordu. Buyuk zil ve vurmali calgilar. Ayin onceden basladigi icin iceri giremedik.


Bahcede bu sirin cocugu gordum. Babasi bize NAMASTE yapmasi icin talimat verdi. Sirin sey.

Budizm'in insana gercekten huzur veren bariscil felsefesini sevdim.




2 comments:

sözüm var said...

Yakın zamanda da, ilmiye Çığ hoacayı okuyana kadar, insanlık İsa ile başlıyor sandığımı fark ettim, Belkide ilk okuldaki tarih şeridi , düşüncemi paketlemiş.
Sümerler'i okuduğum sırada sen bu gezideydin.
Birde Sümerler'den öncesi varki, o da senin gördüğün yerler.
Arap dünyasını yakından bilip, böyle bir seyahat ile inançların merkezine yolculuk ilginç olmalı.
Bir gün kısmet olursa , senden bilgiler edinmek isterim.
Selamlar

Anonymous said...

Seve seve paylasirim Salim'cim. Senin yorumlarin benim icin cok degerli.